Cestovanie s miestnymi – európska atrakcia v Ugande

  • by

Skoro ráno čakám pripravený pred benzínkou, kde zastavujú všetky matatu idúce do Mbarara. Netrvá dlho a jedno mi pristavuje. S vodičom dohadujem predné sedadlo, kam ma jeden miestny cestujúci neochotne púšťa a presúva sa dozadu. Natlačený s batohom na kolenách a spolu sediacimi nemám ani milimeter nazvyš. Keď mi začne tŕpnuť aj druhá noha, nechám sa prehovoriť a odkladám batoh k banánom a krabiciam pod zadné sedačky. V Mbarara vystupujem na mieste, kde stoja autobusy smer Kisoro a všetky matatu, takže je tu poriadny cirkus. Predávajúci, cestujúci, kopec vozidiel a čulý ruch. Našťastie dve autobusové sedačky v otvorenej auto dielni slúžia ako čakáreň, a tak si tam krátim čas čítaním knihy. Lístok na autobus držím v ruke už pol hodinu, ale autobus stále nikde. Nakoniec dorazil s asi 2,5-hodinovým meškaním, čo sa na diaľkovej trase z Kampaly dalo čakať. Cestujeme natlačení ako sardinky. V Kisoro som okolo 18-tej a mierim priamo k Ivanovi do Santaviva.

Známe miesto, známi ľudia. Vysmiateho kuchára zdravím už od dverí, Ivana nájdem pracovať vzadu v spoločenskej miestnosti. Keďže sa zvyčajne počas mojich ciest nevraciam dvakrát na to isté miesto, je to zvláštny pocit. Dôvod, prečo som z Kabale nepokračoval priamo na juh do Rwandy, je jednoduchý. Chcel by som navštíviť Twin Lakes, ako sa sopečným jazerám Ruhondo a Burera hovorí. K týmto rwandským jazerám je najbližšie práve z Kisora po prechode hraničného prechodu Cyanika.

Tentokrát beriem v Santaviva lepšiu izbu, doprajem si overenú večeru v podobe duseného hovädzieho s banánovou kašou a idem s Ivanom na pivo. Najvtipnejšia situácia nastáva, keď sa pre Gabikinho známeho snažím zohnať ugandský podpivník. Ivan zisťuje, zháňa, potom niekam telefonuje. Prezradil mi, že volal manažérovi piva pre celé Kisoro. Ten mu po 15 minútach priviezol podpivník Guinnes, čo ma fakt pobavilo. Po urputnej snahe je jednoduchšie zohnať európsky než lokálny ugandský. Nakoniec sa Ivan po chvíli vrátil s úsmevom od ucha k uchu. Vo vedľajšej krčme sa mu podarilo vymeniť podpivník Guinness za ugandský Bell. Náročná misia úspešne splnená.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *